Thema Olympische Winterspelen

Begin januari zijn we in alle groepen gestart met het thema Olympische Winterspelen. Na een gezamenlijke opening in de aula was er genoeg gesprekstof om in de groepen dieper op dit onderwerp in te gaan. Tijdens de opening hebben de kinderen gekeken naar een introductiefilmpje over de Olympische Winterspelen en daardoor wisten ze meteen welke sporten er zijn. Aangezien er een aantal kinderen op schaatsles zitten, valt het onderdeel schaatsen goed binnen de belevingswereld van de kinderen. In groep 1-2-3 richten wij ons dus vooral op het schaatsen.

Aan de hand van het prentenboek De grote schaatswedstrijd zijn we aan de slag gegaan. In dit boek komen veel tegenstellingen voor: begin-eind, groot-klein, snel-langzaam, goed-fout, dik-dun, etc. Tijdens de woordenschatactiviteiten ligt de focus dus op tegenstellingen. Ook gaan we een samen een verteltafel maken over dit boek. Daarnaast proberen we met een informatieboek over schaatsen met de kinderen nog meer verdieping aan te brengen binnen dit thema. De kinderen komen zelf met veel vragen, dus hebben we niet alleen met boeken, maar ook met filmpjes geprobeerd het te visualiseren.

Daarnaast richten we ook een themahoek in. Samen met de kinderen hebben we een schaatsbaan gemaakt, een kraampje waar de kinderen iets te eten en te drinken kunnen kopen en waar ze schaatsen en andere winterkleding kunnen huren. Ondertussen kwamen de kinderen ook met het idee om er een wedstrijdbaan van te maken. Dus moesten er ook medailles en een erepodium bij komen. Voor het kraampje hebben de kinderen zelf prijslijsten geschreven. Door na te denken over de waarde van geld, zijn er reële prijzen bedacht. En we hebben de ‘gewone’ kassa vervangen door de iPad. De kinderen scannen de qr codes van de dingen die ze willen kopen en/of huren met de app Storest. Met een gevulde portemonnee komen de kinderen aan bij de schaatsbaan en proberen ze gepast te betalen.

Tijdens kleine instructiemomenten werken de kinderen aan (nieuwe) doelen, die tijdens het zelfstandig werken aan tafel of in de hoeken verder ingeoefend worden. De kinderen hebben plezier en zijn betrokken! Tijdens het korte gesprekjes die we voeren met de kinderen, proberen de kinderen goed na te denken over wat ze oefenen en leren, waarom ze dat doen en hoe dat gegaan is. Een stukje bewustwording in onbewust spelend leren!